Pomen glasbe za hitro učenje tujih jezikov

10.03.2011

RESNIČNO UČENJE JE POT, POLNA ZABAVE

Številne raziskave so dokazale, da je glasba zelo primerna podpora za hitro učenje tujih jezikov in za doseganje alfa stanja. Charles Schmid, pionir pospešenega učenja iz Kalifornije je ugotovil, da glasba lahko izzove posebno stanje sprostitve, v katerem so možgani kar najbolj dovzetni za sprejemanje informacij. To ni stanje, ki bi se nadaljevalo v spanje, ampak mu pravimo stanje sproščene pozornosti. Nekateri mu rečejo tudi sproščeno zavedanje.

Veliko današnjega znanja o metodi za hitro učenje tujih jezikov je opravil bolgarski psihiater in pedagog Georgi Lozanov.

S svojim delom je začel že leta 1950. Po letih raziskovalnega dela je ugotovil, da ima vsak človek svoje optimalno stanje učenja. To je stanje, pri katerem so srčni utrip, dihanje in možgansko valovanje usklajeni, telo pa sproščeno. V tem stanju je um osredotočen in pripravljen za sprejemanje novih informacij.

Pri svojem praktičnem delu je dosegel odlične rezultate, še zlasti pri uporabi metode hitro učenje tujih jezikov. Lozanov je poročal, da se njegovi študentje v Bolgarijo učijo tudi po 1200 besed dnevno in si jih 96,1% tudi zapomnijo.

Na Lozanovem temeljnem delu so gradili številni drugi, na primer Charles Schmid iz Kalifornije, ki je zapisal: “Danes vemo, da večina ljudi lahko doseže idealno stanje za učenje, in to zlahka in hitro. Za začetek zelo pomaga globoko dihanje. Nadaljujemo z glasbo. Glasba mora imeti primeren ritem (50 do 70 udarcev na minuto), da se možgansko valovanje umiri.”

Najbolj priporočljiva glasba  za ta namen je baročna glasba 17. in 18. stoletja. To je glasba, ki so jo napisali: Italijan Correli, Antonio Vivaldi, Francoz Coupertin, Nemca Bach in Handel.

Lozanov je ugotovil, da baročna glasba harmonizira telo in možgane. Zlasti ta glasba odklene čustveno ključavnico do izjemnga spomina – možganski limbični sistem. Ta sistem ni le center čustev, ampak je tudi povezava med zavednim in nezavednim.

Vivaldijevi Štirje letni časi so ena najboljših skladb baročnega obdobja, ki človeka popelje po „avtocesti“ do spominskega sistema. Ob poslušanju glasbe zlahka izklopite druge misli in si zamislite štiri letne časa, ki jih opisuje glasba.

Prav tako ugodna je Handlova Vodna glasba.

Ob taki glasbi in hkratnem sproščujočem govoru profesorja še spodbujamo sprostitev pri metodi hitro učenje tujih jezikov.Prijava na e-Novice

Povečajte svojo čustveno, osebnostno in duhovno inteligentnost.